Komora hiperbaryczna – działanie, wskazania, przygotowanie do zabiegu, przeciwwskazania, cena, powikłania

Tlenoterapia hiperbaryczna polega na wdychaniu czystego tlenu w warunkach podwyższonego ciśnienia atmosferycznego

Tlenoterapia hiperbaryczna polega na wdychaniu czystego tlenu w warunkach podwyższonego ciśnienia atmosferycznego. Zabieg ten wykorzystuje się nie tylko w zatruciu tlenkiem węgla, ale również w leczeniu ran a także w medycynie estetycznej. Jakie są wskazania do tlenoterapii hiperbarycznej? Jak wygląda zabieg w komorze hiperbarycznej? Jakie są przeciwwskazania do zabiegu? Ile kosztuje tlenoterapia hiperbaryczna i jak przygotować się do zabiegu? Czym…

Przeczytaj artykuł

Aronia czarnoowocowa – opis, występowanie, substancje czynne, działanie, przetwory

Aronia czarnoowocowa – opis, występowanie, substancje czynne, działanie, przetwory

Kuliste, niebiesko-czarne, cierpkie w smaku owoce aronii zawierają szereg substancji o działaniu prozdrowotnym. Przetwory oraz preparaty zawierające aronkę wzmacniają odporność, chronią serce oraz działają przeciwstarzeniowo. Jak wygląda aronia czarnoowocowa? W jaki sposób uprawiać roślinę? Jakie substancje czynne zawierają owoce aronii? Jakie są właściwości prozdrowotne aronii? W jaki sposób przyrządzić dżemy i nalewki z aronii? Jak wygląda aronia czarnoowocowa? Aronia czarnoowocowa…

Przeczytaj artykuł

Arnika górska – opis, występowanie, substancje czynne, działanie, przetwory, przeciwwskazania

Arnika górska

Arnika zwana inaczej kupalnikiem górskim to roślina podlegająca całkowitej ochronie, stosowana przede wszystkim zewnętrznie, jako środek wspomagający leczenie obrzęków, stłuczeń i siniaków. Jak wygląda arnika górska? Jakie substancje czynne zawarte są w kwiatach arniki? Jakie działanie zdrowotne ma arnika? Jak wykorzystać kupalnik? Kto nie powinien stosować produktów z wyciągiem z arniki? Jak wygląda arnika górska? Arnika górska (Arnica Montana), inaczej…

Przeczytaj artykuł

Arcydzięgiel litwor – opis, występowanie, substancje czynne, działanie, przetwory, przeciwwskazania

dzięgiel

Arcydzięgiel to roślina podlegająca całkowitej ochronie, znana już w średniowieczu, kiedy to zakonnicy nazywali ją Zielem Ducha Świętego. W ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty oraz korzenie dzięgiela, a na ich bazie przygotowywane są nalewki, wina, czy też oleje. Arcydzięgiel wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, wpływa na układ nerwowy a także pomaga w walce z łupieżem. Jak wygląda arcydzięgiel litwor? W jaki…

Przeczytaj artykuł

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) – właściwości lecznicze i zastosowanie, przepis na napar z czarnuszki

nasiona czarnuszki i olej z czarnuszki siewnej

Czarnuszka siewna (czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica) to roślina, która znana była już w starożytności ze swoich właściwości leczniczych. Obecnie nasiona czarnuszki są najczęściej stosowane jako środek o działaniu przeciwskurczowym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym i ułatwiający trawienie. W naszym artykule dowiesz wszystkiego co warto wiedzieć o tej cennej roślinie, poznasz korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania czarnuszki oraz znajdziesz…

Przeczytaj artykuł

Anyż (Pimpinella anisum) – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Anyż nasiona

Anyż (biedrzeniec anyż, anyż ogrodowy, anyżek) to jedna z najstarszych roślin leczniczych, która znalazła swoje zastosowanie jako lek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, przeciwastmatyczny, przeciwgorączkowy, moczopędny jak i ułatwiający trawienie. Zioło to oprócz zastosowania w medycynie znalazło również zastosowanie w kuchni, przemyśle kosmetycznym oraz przy produkcji wyrobów alkoholowych. Przeczytaj nasz artykuł o anyżu i sprawdź jakie posiada właściwości oraz co warto wiedzieć o…

Przeczytaj artykuł

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Bazylia pospolita, Ocimum basilicum

Bazylia pospolita (bazylia ogrodowa, bazylia właściwa, bazylia anyżowa, bazylia wonna, bazylika, bazylek wonny) to roślina o wyraźnym zapachu i zielonych listkach kojarzona głównie z zielonym sosem pesto, którego głównym składnikiem jest właśnie bazylia. Zioło wykorzystywane ze względu na walory smakowe głównie w kuchni włoskiej, indonezyjskiej, tajskiej i wietnamskiej.  Bazylia oprócz zastosowania jako przyprawa w kuchni posiada wiele korzyści zdrowotnych. W…

Przeczytaj artykuł

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum) – właściwości zdrowotne, zastosowanie, skutki uboczne

główka oraz ząbki czosnku

Czosnek pospolity (inaczej czosnek zwyczajny, Allium sativum) jest znaną i cenioną rośliną na całym świecie od niepamiętnych czasów. Czosnek oprócz zastosowania w kuchni jako przyprawa jest wykorzystywany w lecznictwie, przy wielu schorzeniach związanych z sercem i układem krwionośnym. W naszym artykule o czosnku pospolitym dowiesz się jakie posiada substancje aktywne, jakie jest jego działanie i wiele innych ciekawych informacji. Czosnek…

Przeczytaj artykuł

Chrzan pospolity – właściwości lecznicze i zastosowanie, przeciwwskazania, przepisy

liście chrzanu pospolitego

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to roślina, która kojarzy nam się głównie ze świętami wielkanocnymi jako pikantny dodatek do dań mięsnych i jaj. Chrzan oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze, w tradycyjnym ziołolecznictwie stosowany jest jako lek m.in. w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Po lekturze Naszego artykułu o chrzanie pospolitym dowiesz się jakie posiada podstawowe substancje czynne oraz jakie…

Przeczytaj artykuł

Chmiel zwyczajny – właściwości lecznicze i zastosowanie, przeciwwskazania

szyszka chmielu zwyczajnego

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus ) to roślina kojarząca się głównie z procesem produkcji piwa ale warto wiedzieć, że znalazła również szerokie zastosowanie w medycynie. Chmiel zwyczajny posiada bardzo wiele właściwości takich jak: działanie uspokajające, działanie moczopędne, działanie rozkurczowe, działanie antyseptyczne oraz działanie przeciwbólowe. Przeczytaj nasz artykuł o chmielu zwyczajnym i dowiedz się jakie jeszcze właściwości posiada! Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)…

Przeczytaj artykuł