Zaktualizowano: 24 października.2022 r.
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to roślina, która kojarzy nam się głównie ze świętami wielkanocnymi jako pikantny dodatek do dań mięsnych i jaj. Chrzan oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze, w tradycyjnym ziołolecznictwie stosowany jest jako lek m.in. w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Po lekturze Naszego artykułu o chrzanie pospolitym dowiesz się jakie posiada podstawowe substancje czynne oraz jakie jest jego działanie.
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia)
Chrzan pospolity (inne nazwy to: chrzan zwyczajny, warzęcha, warzucha lekarska) to roślina wieloletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae) o długich, grubych, mięsistych korzeniach, bardzo silnym aromacie i ostrym smaku, w kolorze jasnożółtym z wierzchu i białym miąższu. Roślina ta kwitnie od maja do lipca. Chrzan pochodzi z południowo-zachodniej Europy a w naszym kraju jest rośliną występującą pospolicie na całym obszarze (w ogrodach, na przydrożach, na polach, nad brzegami zbiorników wodnych).
Chrzan pospolity – surowiec i jego pozyskiwanie
Surowcem zielarskim jest świeży korzeń chrzanu (Armoracae radix recens), który zbiera się pod koniec października. Jak wygląda pozyskiwanie surowca zielarskiego w przypadku chrzanu pospolitego? Przed zbiorem korzeni z roślin usuwa się liście a następnie korzenie wykopuje się lub wyoruje, a następnie po wyjęciu czyści. Główny korzeń chrzanu oczyszczony z bocznych korzeni (boczne korzenie możemy wykorzystać do sadzonek) możemy użyć do konsumpcji lub przetwórstwa.
Substancje czynne w chrzanie pospolitym
Świeży korzeń chrzanu (Armoracae radix recens) zawiera takie substancje czynne jak: glikozyd synigryna, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo), olejek eteryczny, cukry oraz enzymy.
Chrzan pospolity – działanie i zastosowanie
Korzeń chrzanu (Armoracae radix recens) wykazuje następujące działanie:
- pobudzające trawienie
- moczopędne
- wiatropędne
- lekko przeczyszczające
- poprawiające przemianę materii
- przeciwreumatyczne
- bakteriobójcze
- wykrztuśne
Chrzan główne swoje zastosowanie znalazł jako przyprawa na naszych stołach ale także w lecznictwie domowym w postaci syropu chrzanowego, który posiada działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe, stosowany w uciążliwym kaszlu i przy zapaleniu oskrzeli. W kosmetyce wykorzystuje się sok z korzenia chrzanu, który wykazuje działanie regenerujące, oczyszczające i odkażające. W chorobach wątroby i woreczka żółciowego stosuje się również świeży sok z chrzanu z dodatkiem miodu lub cukru.
Przeciwwskazania do stosowania chrzanu pospolitego
Chrzan pospolity stosowany w celach leczniczych jest bezpieczny ale w niektórych sytuacjach trzeba zachować środki ostrożności. Dzieci poniżej 4 roku życia nie powinny spożywać chrzanu ponieważ może u nich powodować problemy z układem pokarmowym. Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią nie powinny spożywać chrzanu ponieważ chrzan zawiera olejek musztardowy, który może być toksyczny i drażniący. Ponadto osoby borykające się z niedoczynnością tarczycy nie powinny spożywać chrzanu ponieważ istnieje obawa, że jego spożycie spowoduje nasilenie objawów klinicznych.
Interakcje chrzanu pospolitego z niektórymi substancjami
Chrzan pospolity może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak lewotyroksyna. Spożywanie chrzanu wraz z lewotyroksyną może zmniejszyć jej działanie.
Przepis na syrop oraz napar z chrzanu pospolitego
Syrop z chrzanu pospolitego – przepis
Ścieramy korzeń chrzanu i porcję 100g wkładamy do słoika. Następnie zawartość słoika zalewamy połową szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Wymieszaną miksturę zostawiamy na godzinę pod przykryciem do macerowania. Po godzinie leżakowania należy całość mieszanki wycisnąć przez gazę i dodać do mikstury 100g miodu. Otrzymany tak syrop możemy stosować podczas kaszlu i w nieżytach górnych dróg oddechowych po 1 łyżce stołowej kilka razy dziennie.
Napar z chrzanu pospolitego – przepis
Do przygotowania naparu z chrzanu będzie nam potrzebna 1 łyżeczka pokruszonych lub dobrze pokrojonych suchych korzeni chrzanu, które zalewamy 1 szklanką wrzącej wody a następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie całość mieszanki przecedzamy i pijemy po 1/3 szklanki 3 razy dziennie przy grypie i w stanach gorączkowych.
Preparaty na rynku polskim zawierające chrzan pospolity
- Sinulan Duo Forte, tabletki powlekane
- Pneumolan Plus Syrop
- EkaMedica Maść końska Forte rozgrzewająca 200 ml
Doktor nauk medycznych, absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na
kierunku analityka medyczna (medycyna laboratoryjna). Aktualnie związana z Kliniką Hematologii i
Transplantacji Szpiku Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego, gdzie pracuje na stanowisku młodszego
asystenta, na co dzień zajmując się diagnostyką genetyczną pacjentów z chorobami
hematologicznymi. Aktywny uczestnik wielu konferencji naukowych oraz autor licznych publikacji
naukowych, również tych o zasięgu międzynarodowym. Laureatka „Diamentowego Grantu”
przyznanego przez Ministerstwo Nauki oraz Szkolnictwa Wyższego, w ramach, którego zrealizowała
swoją pracę doktorską na Wydziale Lekarskim (Katedra Medycyny Sądowej) Uniwersytetu
Medycznego we Wrocławiu. Wolne chwile spędza aktywnie, na rowerze bądź boisku do squasha.
Medycyna to nie tylko praca, ale również pasja, dlatego wciąż poszerzam swoją wiedzę, uczestnicząc
w różnych szkoleniach. Wiedza przekazywana za pośrednictwem Naszego serwisu ma przybliżyć
medycynę każdemu pacjentowi i pozwolić odpowiedzieć na nurtujące pytania.
Jeśli mają Państwo pytania, bądź interesuje Was dany temat, zapraszam do kontaktu mailowego.