Search

Mięta pieprzowa – właściwości lecznicze i zastosowanie, przeciwwskazania

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to roślina o silnym i przyjemnym zapachu, jedno z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych ziół w medycynie naturalnej. Mięta pieprzowa posiada bardzo wiele korzyści, do najważniejszych można zaliczyć: działanie rozkurczowe, wiatropędne, żółciopędne, moczopędne, odkażające. Sprawdź informacje o mięcie pieprzowej w naszym artykule i dowiedz się jakie dokładnie posiada właściwości oraz działanie.

mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (Mentha piperita)

Mięta pieprzowa to aromatyczne zioło, które powstało w wyniku skrzyżowania mięty nadwodnej (Mentha aquatica L.) oraz mięty zielonej (Mentha viridis L.). Jest to roślina wieloletnia dorastająca do 90 cm wysokości, która nie wytwarza kiełkujących nasion (rozmnaża się wegetatywnie z podziału roślin lub podziału kłączy). Mięta pieprzowa kwitnie od czerwca do lipca a jej uprawa jest rozpowszechniona na całym świecie.  W Polsce można spotkać dziko rosnące gatunki mięty, m.in. mięta polna, mięta nadwodna, mięta zielona – nie zawierają one olejku o odpowiednich właściwościach. W naszym kraju uprawiana jest mięta pieprzowa odmiany Mitcham.

W zielarstwie wykorzystuje się liść mięty pieprzowej (Menthae piperitae folium) oraz ziele mięty pieprzowej (Menthae piperitae herba), natomiast w lecznictwie wykorzystuje się olejek miętowy (Menthae piperitae oleum) oraz mentol (Mentholum). Warto wiedzieć, że olejek miętowy (Menthae piperitae oleum) uzyskuje się poprzez destylację ziela mięty pieprzowej z parą wodną a mentol (Mentholum) jest otrzymany poprzez wymrożenie olejku miętowego.

Mięta pieprzowa – substancje czynne

W liściach mięty pieprzowej znajdziemy olejek eteryczny (od 1,5% do nawet 3,5%), którego głównym składnikiem jest mentol (powyżej 50%), estry mentolu (octan i izowalerianian), ketony (menton i izomenton, piperyton, pulegon), monoterpeny (limonen, felandren, alfapinen), tlenki terpenowe (cyneol, jasmon), mentofuran, seskwiterpeny (karofilen oraz jego tlenek), garbniki, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, triterpeny, witamina C, prowitamina A, żelazo, wapń, potas, magnez oraz sole mineralne.

Mięta pieprzowa – działanie i zastosowanie

Liście mięty pieprzowej znane są z takich właściwości jak:

  • działanie rozkurczowe
  • działanie wiatropędne
  • działanie żółciopędne
  • działanie moczopędne
  • pobudzanie czynności wydzielniczej żołądka i wątroby
  • działanie uspokajające
  • działanie odkażające
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie aromatyzujące
  • działanie przeciwbólowe
  • stymulowanie procesów trawienia
  • działanie kojące
  • działanie napotne

Liście mięty pieprzowej są wykorzystywane w produkcji mieszanek ziołowych, granulatów, nalewek, kropli miętowych oraz żołądkowych, suplementów diety. W naszych domach liście mięty wykorzystywane są do wzbogacenia walorów smakowych potraw,  napojów, win, nalewek, herbat.

W lecznictwie bardzo ważną rolę odgrywa olejek mięty pieprzowej (Menthae piperitae oleum), który swoje zastosowanie znajduje w przypadku podawania:

  • Doustnego (stosowany przy dolegliwościach skurczowych górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych)
  • Zewnętrznego (stosowany przy inhalacjach w nieżytach górnych dróg oddechowych, do płukania jamy ustnej, w postaci maści lub balsamu przy bólach mięśniowych i nerwobólach)

Mentol (Mentholum) oraz olejek miętowy (Menthae piperitae oleum) oprócz lecznictwa są wykorzystywane w przemyśle spożywczym (aromatyzuje gumy do żucia, cukierki, likiery) i kosmetycznym (wykorzystywany do produkcji past do zębów).

Przeciwwskazania do stosowania mięty pieprzowej

Stosowanie mięty pieprzowej może powodować pewne działania niepożądane, takie jak: zgaga, reakcje alergiczne, uderzenia gorąca, ból głowy i owrzodzenie jamy ustnej.

Mięty pieprzowej nie powinny stosować osoby chorujące na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np.: chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, wrzodziejące zapalenie jelita, uchyłkowatość jelit.

Warto pamiętać również o tym, że podawanie ziół dzieciom poniżej 2 roku życia jest nie wskazane. Z kolei kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące przyjmowanie mięty pieprzowej powinny skonsultować ze swoim lekarzem.

Przepis na napar z mięty pieprzowej

Możesz stworzyć samodzielnie napar z mięty opierając się na poniższym przepisie.

Jedną łyżeczkę liści mięty zalewamy półtorej do dwóch szklanek wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na okres 10 minut, po tym czasie odstawiamy na 5 minut i odcedzamy płyn od liści. Uzyskany napar pijemy w ilości pół szklanki na 1 godzinę przed jedzeniem w takich dolegliwościach jak: nieżyt żołądka, brak łaknienia. Stosowany napar po posiłkach będzie pomocny jako środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny.

Napar przyrządzony w mniejszym stężeniu czyli z 1 łyżki liści mięty oraz jednej szklanki wrzątku świetnie sprawdzi się jako płyn do płukania jamy ustnej i gardła.

Preparaty na rynku polskim zawierające miętę pieprzową

  • Liść Mięty pieprzowej (zioła)
  • Mięta fix (zioła)
  • Mięta fix Tylko Natura (zioła)
  • Krople miętowe (krople)
  • Krople miętowe (krople doustne)
  • Krople miętowe Aflofarm (płyn)
  • Nalewka miętowa (płyn)