Search

Witamina B1 (tiamina) – właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności

tiamina (witamina b1) w tabletkach

Tiamina znana również jako witamina B1,  jest witaminą niezbędną do prawidłowego metabolizmu glukozy oraz funkcjonowania nerwów, mięśni i serca. Ponadto warto pamiętać, że witaminy należące do grupy B są niezbędne do utrzymania prawidłowego zdrowia naszej wątroby, skóry i włosów. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się czym jest tiamina (witamina B1), za co odpowiada w naszym organizmie, jakie są skutki niedoboru…

Przeczytaj artykuł

Jod – właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru, interakcje z lekami, źródła w żywności

jod w owocach morza

Jod jest niezbędnym minerałem odgrywającym kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszej tarczycy. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za przekształcenie hormonu tyreotropowego (TSH) w trójjodotyronine (T3) oraz tyroksyne (T4). Brak równowagi jodowej w naszym organizmie może prowadzić do nadczynności lub niedoczynności tarczycy. W naszym artykule dowiesz się czym jest jod, jak wpływa na nasz organizm, jakie są normy spożycia oraz w jakich…

Przeczytaj artykuł

Witamina K – właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności, interakcje

jarmuż naturalnym źródłem witaminy K

Witamina K należy do grupy witamin (witamina K1 filochinon, witamina K2 menachinon, witamina K3 manadion, witamina K4 dioctan menadiolu) rozpuszczalnych w tłuszczach, która odrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi oraz wiązaniu jonów wapnia. Przeczytaj nasz artykuł w którym dowiesz się co to za witamina, jak wpływa na nasz organizm oraz w jakich źródłach pożywienia występuje. Witamina K – jakie ma…

Przeczytaj artykuł

Biotyna (Witamina H, B7) – właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności, interakcje

Biotyna (Witamina H, B7)

Biotyna znana również jako witamina H lub witamina B7, pomaga organizmowi przekształcać żywność w energię. Biotyna jest niezbędna do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz zachowania dobrego stanu zdrowia. Stosowana jest najczęściej w przypadku wypadania włosów, łamliwości paznokci oraz przy wielu innych schorzeniach. W naszych artykule dowiesz się co to za witamina,  jak wpływa na nasz organizm oraz w jakich…

Przeczytaj artykuł

Leki przeciwbólowe – podział, wskazania do stosowania, działania niepożądane

Leki przeciwbólowe

Ból to często pierwszy objaw choroby i najczęstsza przyczyna Naszej wizyty u lekarza. W łagodzeniu dolegliwości bólowych stosuje się leki przeciwbólowe. Jakie są rodzaje leków przeciwbólowych? Które leki można kupić bez recepty? Kiedy trzeba zastosować silne leki narkotyczne? Jakie działania niepożądane mogą powodować leki przeciwbólowe? Z czym nie łączyć leków przeciwbólowych? O czym pamiętać stosując ten rodzaj leków? Sprawdź w…

Przeczytaj artykuł

Witamina PP (B3, niacyna) – właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności, interakcje

witamina PP (niacyna, witamina b3)

Witamina PP nazywana jest także niacyną lub witaminą B3. Bierze udział w procesach prowadzących do uzyskania energii ze spożywanych pokarmów (metabolizm energetyczny). Witamina ta jest źródłem 2 ważnych koenzymów: NAD i NADP, które biorą udział w ponad 200 reakcjach enzymatycznych w naszym organizmie. Przeczytaj nasz artykuł o niacynie i dowiedz się co to za witamina,  jak wpływa  na nasz organizm…

Przeczytaj artykuł

Selen – właściwości zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności, interakcje

orzechy brazylijskie jako naturalne źródło selenu

Selen jest niezbędnym minerałem w naszym organizmie, który odgrywa ważną rolę w wielu procesach. Działa jako silny przeciwutleniacz, pełni istotną rolę w wytwarzaniu i metabolizowaniu hormonów tarczycy, może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, wpływa na zwiększenie odporności naszego organizmu,  a to tylko niektóre korzyści selenu. Sprawdź ile selenu powinno się przyjmować wraz z dietą i w jakich produktach żywnościowych znajdziesz selen….

Przeczytaj artykuł

Witamina B6 (pirydoksyna) – rola w organizmie, przyczyny niedoboru i nadmiaru, źródła

tabletki z witaminą B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina, która jest niezbędna do pracy innych enzymów oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pirydoksyna jest istotna w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Nasz organizm nie może wytwarzać naturalnie witaminy B6 dlatego należy ją przyjmować poprzez suplementy diety lub wzbogacając swoją dietę o produkty zwierające naturalne źródła witaminy B6. Witamina B6 – za co odpowiada? Witamina B6…

Przeczytaj artykuł

Miedź – właściwości, dobowe zapotrzebowanie, objawy niedoboru oraz nadmiaru, interakcje z lekami

miedź w kakao

Miedź to minerał występujący w śladowych ilościach we wszystkich tkankach organizmu, przy czym największe ilości znajdują się w wątrobie, mózgu, sercu, nerkach i mięśniach szkieletowych. Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W naszym artykule dowiesz się dlaczego nasz organizm potrzebuje miedzi, za co odpowiada miedź w naszym organizmie oraz które pokarmy w naszej diecie są bogate w miedź…

Przeczytaj artykuł

Sód – właściwości, dobowe zapotrzebowanie, objawy niedoboru oraz nadmiaru

sól kuchenna to najpopularniejsze źródło sodu w naszej diecie

Sód jako jeden z głównych  elektrolitów jest obecny we wszystkich komórkach organizmu oraz reguluje płyny ustrojowe i przekazuje impulsy elektryczne w ciele. Przeczytaj w naszym artykule dlaczego nasz organizm potrzebuje sodu, które pokarmy w naszej diecie są bogate w sód i jakie są bezpieczne normy spożywania sodu w diecie. Sód – za co odpowiada? Sód jest podstawowym jonem biorącym udział…

Przeczytaj artykuł