Search

Wapń – właściwości, dobowe zapotrzebowanie, objawy niedoboru, interakcje z lekami

mleko i sery to najlepsze źródło naturalnego wapnia

Wapń to najważniejszy minerał, który jest dobrze znany wszystkim nam ze swojej kluczowej roli jaką jest budowa i utrzymanie optymalnego stanu kości. Nasze serce, mięśnie i nerwy również potrzebują wapnia do prawidłowego funkcjonowania. Przeczytaj w naszym artykule dlaczego nasz organizm potrzebuje wapnia, które pokarmy są bogate w wapń i co się dzieje z naszym organizmem gdy nie dostarczamy odpowiedniej ilości…

Przeczytaj artykuł

Fosfor – właściwości, dobowe zapotrzebowanie, objawy niedoboru, interakcje z lekami

ser to naturalne źródło fosforu

Fosfor jest drugim najważniejszym minerałem w naszym organizmie po wapniu. Nasz organizm wykorzystuje fosfor do naprawy oraz wzrostu komórek i tkanek. Największe ilości fosforu w naszym organizmie znajdują się w kościach i zębach (około 85%), pozostałe ilości znajdują się w tkankach miękkich i płynach ustrojowych. Fosfor jest wykorzystywany przez organizm do przeprowadzania wielu procesów biochemicznych, w tym regulacji pH i…

Przeczytaj artykuł

Witamina E (Tokoferol) – właściwości i zastosowanie, objawy niedoboru, interakcje z lekami

witamina E w oleju roślinnym

Witamina E (Tokoferol) jest ważną witaminą, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów w naszym organizmie. Przyczynia się do zachowania prawidłowych funkcji narządów rozrodczych kobiet i mężczyzn. Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, nasz organizm przechowuje ją w wątrobie i tkance tłuszczowej , a używa gdy jest potrzebna. Sprawdź jakie są skutki niedoboru witaminy E w naszym organizmie, jakie…

Przeczytaj artykuł

Cynk – objawy niedoboru, najlepsze źródła w żywności, interakcje z lekami i innymi substancjami

największa ilość naturalnego cynku w chudej wołowinie

Cynk jest minerałem, który odpowiada za wiele funkcji w ludzkim ciele i pomaga stymulować aktywność co najmniej 80 różnych enzymów. Organizm ludzki nie magazynuje nadmiaru cynku, wobec tego minerał ten musi być spożywany regularnie w ramach diety lub dodatkowej suplementacji. Sprawdź jakie są skutki niedoboru cynku w organizmie, jakie należy przyjmować ilości tego cennego minerału, w jakich produktach żywnościowych znajdziesz…

Przeczytaj artykuł

Żelazo – objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności, interakcje z lekami

zawartość żelaza w tofu

Żelazo jest niezbędnym minerałem dla Twojego zdrowia, którego organizm potrzebuje do wytwarzania czerwonych krwinek, transportujących tlen z płuc do wszystkich komórek Naszego organizmu.  Niedobór żelaza może często powodować zmęczenie, osłabieni  i inne dolegliwości zdrowotne.  Sprawdź jakie są skutki niedoboru żelaza w organizmie, jakie należy przyjmować dawki, w jakich produktach żywnościowych znajdziesz najwięcej żelaza oraz z jakimi substancjami wchodzi w interakcje….

Przeczytaj artykuł

Potas – objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności, interakcje z lekami

źródło potasu w bananach

Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy serca , nerek i innych narządów, zmniejsza również ryzyko udaru, obniża ciśnienie krwi , chroni przed utratą masy mięśniowej, pozwala zachować gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych. Sprawdź w jakich produktach żywnościowych znajdziesz potas oraz jakie są wskazania do jego stosowania,  jakie dawki należy przyjmować oraz zobacz z jakimi substancjami…

Przeczytaj artykuł

Witamina D –właściwości, źródła, niedobór, przedawkowanie, interakcje z lekami

witamina D, naturalne źródła, dawkowanie

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, naturalnie obecną w bardzo niewielu pokarmach, reguluje wchłanianie wapnia i fosforu, ponadto jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju fizycznego niemowląt i dzieci. Sprawdź w jakich produktach żywnościowych znajdziesz witaminę D oraz jakie są wskazania do jej stosowania i jakie dawki należy przyjmować. Wskazania do stosowania witaminy D Witamina D jest niezbędna do właściwego funkcjonowania…

Przeczytaj artykuł

Magnez –właściwości, źródła, niedobór, przedawkowanie, interakcje z lekami

magnez, źródła naturalne

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie, naturalnie obecny w bardzo wielu produktach żywnościowych, bierze udział w ponad 600 reakcjach w organizmie, pomaga w transporcie glukozy do mięśni i usuwaniu kwasu mlekowego, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu i zapewnia dobry nastrój. Sprawdź w jakich produktach żywnościowych znajdziesz Magnez oraz jakie są wskazania do jego stosowania i jakie dawki…

Przeczytaj artykuł

Witamina C (kwas askorbinowy)–właściwości, źródła, niedobór, przedawkowanie, interakcje z lekami

witamina C w cytrynie

Witamina C (kwas askorbinowy) to rozpuszczalna w wodzie witamina i silny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi w naprawie i regeneracji tkanek, obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL (zły cholesterol), stosowany w leczeniu przeziębienia i innych infekcji. Sprawdź w jakich produktach żywnościowych znajdziesz witaminę C (kwas askorbinowy) oraz jakie są wskazania do jej stosowania i jakie dawki należy przyjmować. Jakie są wskazania…

Przeczytaj artykuł

Witamina B9 (kwas foliowy) – właściwości, źródła, niedobór, przedawkowanie, interakcje z lekami

liście szpinaku, witamina b9

Witamina B9 (kwas foliowy) należy do grupy witamin z grupy B. Podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B, kwas foliowy odgrywa istotną rolę w metabolizmie komórkowym i produkcji energii. Kwas foliowy nie jest magazynowany w organizmie, więc potrzebujesz go w diecie każdego dnia. Sprawdź w jakich produktach występuje witamina B9, jakie są wskazania do jej stosowania i jakie dawki należy…

Przeczytaj artykuł