Search

Cynk – objawy niedoboru, najlepsze źródła w żywności, interakcje z lekami i innymi substancjami

Cynk jest minerałem, który odpowiada za wiele funkcji w ludzkim ciele i pomaga stymulować aktywność co najmniej 80 różnych enzymów. Organizm ludzki nie magazynuje nadmiaru cynku, wobec tego minerał ten musi być spożywany regularnie w ramach diety lub dodatkowej suplementacji. Sprawdź jakie są skutki niedoboru cynku w organizmie, jakie należy przyjmować ilości tego cennego minerału, w jakich produktach żywnościowych znajdziesz najwięcej cynku oraz z jakimi substancjami wchodzi w interakcje.

największa ilość naturalnego cynku w chudej wołowinie

Co to jest cynk i za co odpowiada?

Cynk jest minerałem, który znajduje się w różnych komórkach naszego ciała. Pierwiastek ten odpowiada za wiele funkcji w ludzkim ciele poprzez stymulację aktywności co najmniej 80 różnych enzymów. Trzeba pamiętać o tym, że organizm ludzki nie magazynuje nadmiaru cynku, wobec tego minerał ten musi być spożywany regularnie w ramach diety lub przy pomocy suplementów.

Cynk jest niezbędny do wytwarzania białek budujących materiał genetyczny naszego organizmu. Minerał ten ma działanie antyoksydacyjne, jest niezbędny dla prawidłowego odczuwania smaku i zapachu, pobudza gojenie ran, umożliwia prawidłowy rozwój płodu, ponadto jest niezbędny dla prawidłowego podziału komórek, ich rozwoju i procesu regeneracji. Cynk bierze udział w metabolizmie witaminy A.

Naturalne źródła cynku

Wiele produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego posiada w sobie cynk. Sprawdź najlepsze źródła naturalnego cynku, które możesz stosować w swojej codziennej diecie:

  • chuda wołowina
  • serca kurze
  • żółtko jaja
  • ryby
  • baranina
  • syrop klonowy
  • mleko
  • melasa
  • ostrygi
  • wieprzowina
  • nasiona sezamu
  • soja
  • słonecznik
  • indyk
  • otręby pszenne
  • kiełki pszenicy
  • produkty mączne pełnoziarniste
  • drożdże

Z uwagi na niską biodostępność cynku w pokarmach pochodzenia roślinnego osoby stosujące dietę wegetariańską powinny pamiętać, że ich organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje do 50% więcej cynku w porównaniu do osób regularnie spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego.

Niedobór cynku

Niedobór cynku wynika głównie z niedostatecznego spożycia tego minerału w naszej codziennej diecie. Inne przyczyny niedoboru cynku w organizmie to zaburzenia wchłaniania oraz przewlekłe choroby takie jak: cukrzyca , nowotwór złośliwy, choroba wątroby i anemia sierpowata. Niedobór cynku w naszym organizmie możemy rozpoznać po takich objawach jak:

  • zaburzenia smaku i powonienia
  • opóźniony rozwój u dzieci
  • łysienie
  • wysypki
  • uszkodzenia skóry
  • zapalenie jamy ustnej
  • zapalenie powiek
  • zmniejszona liczba plemników
  • powolne gojenie się ran

Przy znacznych niedoborach cynku w organizmie mogą ponadto występować:

  • zaburzenia rozwoju kości
  • powiększenie wątroby i śledziony
  • zmniejszenie wielkości jąder
  • opóźnienie rozwoju
  • karłowatość

Kto potrzebuje dodatkowej suplementacji cynkiem?

Dobrze zbilansowana dieta zwykle dostarcza odpowiednie ilości cynku, ale niektórzy ludzie są narażeni na niedobór cynku, m.in.:

  • dzieci w wieku przedszkolnym
  • osoby stosujące źle zbilansowaną dietę, która jest uboga w cynk
  • kobiety w ciąży i kobiety karmiące
  • osoby nadużywające alkoholu
  • osoby, które uległy poważnemu poparzeniu lub rozległym obrażeniom
  • starsze osoby
  • osoby leczone lekami diuretycznymi
  • kobiety stosujące doustne środki antykoncepcyjne
  • osoby po zabiegu częściowego usunięcia jelita
  • osoby chorujące na przewlekłe choroby wyniszczające

Dobowe zapotrzebowanie na cynk

W zależności od wieku i płci powinno się przyjmować cynk w następujących ilościach w diecie lub poprzez dodatkową suplementację:

Niemowlęta

•            od 0 do 6 miesięcy – 3 mg

•            od 6 miesięcy do 1 roku – 3 mg

Dzieci

•            od 1 roku życia do 3 lat – 3 mg

•            od 4 lat do 6 lat – 5 mg

•            od 7 lat do 9 lat – 5 mg

Chłopcy

•            od 10 do 12 lat – 8 mg

•            od 13 do 15 lat – 11 mg

•            od 16 do 18 lat – 11 mg

Dziewczęta

•            od 10 do 12 lat – 8 mg

•            od 13 do 15 lat – 9 mg

•            od 16 do 18 lat – 9 mg

Kobiety

•            od 19 do 50 lat – 8 mg

•            od 51 do 75 lat – 8 mg

•            > 75 lat – 8 mg

ciąża

•            < 19 lat – 12 mg

•            > 19 lat – 11 mg

laktacja

•            < 19 lat – 13 mg

•            > 19 lat – 12 mg

Mężczyźni

•            od 19 do 75 lat – 11 mg

•            > 75 lat – 11 mg

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017

Przeciwwskazania do stosowania cynku

Nie stosuj cynku jeśli masz chorobę wrzodową dwunastnicy lub żołądka. Koniecznie poradź się lekarza jeśli planujesz zażywanie większych dawek cynku niż zalecane oraz w przypadku przyjmowania preparatów wapnia lub antybiotyków tetracyklinowych ponieważ cynk zaburza ich wchłanianie. Warto wiedzieć, że nadmierne spożycie cynku w okresie ciąży jest niebezpieczne i może prowadzić do przedwczesnego porodu lub porodu martwego płodu.

Interakcje cynku z lekami i niektórymi substancjami

Suplementy diety zawierające cynk mogą wchodzić w interakcje z niektórymi rodzajami leków lub substancjami. Sprawdź z czym wchodzi cynk w interakcje:

  • Wapń – stosowanie z suplementami cynku powoduje zaburzone wchłanianie wapnia
  • Diuretyki – stosowanie z suplementami cynku powoduje nasilenie wydalania cynku, wobec tego warto zwiększyć dawki cynku.
  • Doustne środki antykoncepcyjne – stosowanie z suplementami cynku powoduje obniżenie poziomu cynku we krwi
  • Miedź – Przy stosowaniu dużych dawek cynku występuje obniżone wchłanianie miedzi
  • Antybiotyki tetracyklinowe – stosowanie z suplementami cynku powoduje zmniejszone wchłanianie antybiotyków tetracyklinowych
  • Żelazo – stosowanie z suplementami cynku powoduje obniżone wchłanianie żelaza w przypadku dużych dawek cynku.
  • Witamina A -Cynk współuczestniczy we wchłanianiu witaminy A
  • Alkohol – spożywanie nawet w umiarkowanych ilościach powoduje wzmożone wydalanie cynku z moczem.
  • Kawa – nie należy spożywać cynku w czasie picia kawy, ponieważ zmniejsza ona wchłanianie cynku

Objawy nadmiaru cynku w organizmie

Nadmiar cynku może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Objawy zbyt dużej ilości cynku w naszym organizmie rozpoznamy po takich objawach jak: nudności, wymioty, utratę apetytu, skurcze żołądka, biegunkę i bóle głowy.

Nadmiar cynku występujący przez długi okres czasu może powodować niski poziom miedzi w naszym organizmie, niższą odporność oraz niski poziom dobrego cholesterolu HDL.

Preparaty na rynku polskim zawierające cynk

  • Chela-Cynk (kapsułki)
  • Chellaflex Cynk (kapsułki)
  • Cynek+Forte (kapsułki)
  • Cynk Active (tabletki)
  • Cynk organiczny (tabletki)
  • Bio-Cynk (tabletki)
  • Cynk organiczny APTEO (tabletki)
  • Cynk organiczny Naturtabs Fresh Mint (tabletki do ssania)
  • Wilzin (kapsułki twarde)
  • Zincteral (tabletki powlekane)
  • Maść cynkowa (maść)
  • Maść z tlenkiem cynku (maść)
  • Maść z tlenkiem cynku Gemi (maść)
  • Pasta cynkowa (maść)
  • Pasta cynkowa (pasta do stosowania na skórę)
  • Zincas (tabletki)
  • Zincas forte (tabletki)
Cynk – objawy niedoboru, najlepsze źródła w żywności, interakcje z lekami i innymi substancjami
5 (100%) 1 vote[s]