Search

Witamina E (Tokoferol) – właściwości i zastosowanie, objawy niedoboru, interakcje z lekami

Witamina E (Tokoferol) jest ważną witaminą, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów w naszym organizmie. Przyczynia się do zachowania prawidłowych funkcji narządów rozrodczych kobiet i mężczyzn. Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, nasz organizm przechowuje ją w wątrobie i tkance tłuszczowej , a używa gdy jest potrzebna. Sprawdź jakie są skutki niedoboru witaminy E w naszym organizmie, jakie są normy dzienne spożycia witaminy E, w jakich produktach żywnościowych znajdziesz najwięcej witaminy E oraz z jakimi substancjami wchodzi w interakcje.

witamina E w oleju roślinnym

Witamina E – wskazania do stosowania

Witamina E posiada bardzo wiele korzyści, do najważniejszych należą:

  • działanie antyoksydacyjne
  • zmniejszanie krzepliwości krwi
  • wspomaganie prawidłowej produkcji krwinek czerwonych

Naturalne źródła witaminy E

Następujące produkty żywnościowe są najlepszym źródłem witaminy E:

  • olej z kiełków pszenicy
  • nasiona słonecznika
  • migdały
  • olej z orzechów laskowych
  • olej słonecznikowy
  • olej migdałowy
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • orzechy laskowe
  • mięso gęsie
  • orzeszki ziemne
  • orzechy włoskie
  • łosoś atlantycki
  • awokado
  • pstrąg tęczowy
  • czerwona słodka papryka
  • orzechy brazylijskie
  • mango
  • zielone warzywa liściaste

Niedobór witaminy E

Niedobór witaminy E występuje niezwykle rzadko z racji powszechnego występowania witaminy E w żywności, którą spożywamy na co dzień. Niedobór witaminy E może występować u osób, które są na  restrykcyjnych dietach ubogich w tłuszcze roślinne lub inne produkty, które zawierają naturalną witaminę E. Niedobory witaminy E spotyka się u niemowląt przedwcześnie urodzonych, osób mających zaburzenia procesów trawienia i wchłaniania.

Do  objawów po których można rozpoznać niedobór witaminy E należą:

  • wcześniaki i dzieci (rozdrażnienie, obrzęki, anemia hemolityczna)
  • dorośli (obniżenie witalności, apatia, zobojętnienie, niezdolność do koncentracji, rozdrażnienie, obniżona aktywność ruchowa, obniżona aktywność seksualna, obniżona siła mięśniowa)

Osoby wymagające dodatkowej suplementacji witaminą E

Dobrze zbilansowana dieta bogata w takie produkty jak:  tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona dostarcza odpowiednie ilości witaminy E, ale niektórzy ludzie są narażeni na jej niedobór, m.in.:

  • starsi ludzie
  • osoby nadużywające alkoholu lub innych używek
  • pacjenci po zabiegach częściowego usunięcia jelita
  • osoby chorujące na nadczynność tarczycy
  • chorzy na przewlekłe, wyniszczające choroby

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę E

W zależności od wieku i płci powinno się przyjmować witaminę E w następujących ilościach w diecie lub poprzez dodatkową suplementację w ciągu doby:

Niemowlęta

•            od 0 do 6 miesięcy – 4 mg

•            od 6 miesięcy do 1 roku – 5 mg

Dzieci

•            od 1 roku życia do 3 lat – 6 mg

•            od 4 lat do 6 lat – 6 mg

•            od 7 lat do 9 lat – 7 mg

Chłopcy

•            od 10 do 12 lat – 10 mg

•            od 13 do 15 lat – 10 mg

•            od 16 do 18 lat – 10 mg

Dziewczęta

•            od 10 do 12 lat – 8 mg

•            od 13 do 15 lat – 8 mg

•            od 16 do 18 lat – 8 mg

Kobiety

•            od 19 do 50 lat – 8 mg

•            od 51 do 75 lat – 8 mg

•            > 75 lat – 8 mg

ciąża

•            < 19 lat – 10 mg

•            > 19 lat – 10 mg

laktacja

•            < 19 lat – 11 mg

•            > 19 lat – 11 mg

Mężczyźni

•            od 19 do 75 lat – 10 mg

•            > 75 lat – 10 mg

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017

Przeciwwskazania do stosowania witaminy E

Dodatkową suplementację witaminą E powinno się skonsultować z lekarzem w przypadku osób chorujących na:

W przypadku kobiet w ciąży nie ma specjalnych zaleceń poza unikaniem stosowania dużych dawek witaminy E.

Warto pamiętać o tym, że w przypadku stosowania dużych dawek witaminy E może  wystąpić podwyższenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów co będzie miało wpływ na wynik badania labolatoryjnego.

Interakcje witaminy E z lekami i niektórymi substancjami

Suplementy diety z witaminą E mogą wchodzić w interakcje z niektórymi rodzajami leków lub substancjami. Sprawdź poniżej z jakimi lekami substancjami witamina E wchodzi w interakcje:

  • Witamina A – stosowanie równoczesne z witaminą E powoduje ułatwione wchłanianie i metabolizm witaminy A. Duże dawki witaminy E powodują zmniejszenie rezerw witaminy A.
  • Witamina K – przyjmowanie witaminy E z witaminą K może zmniejszać działanie witaminy K.
  • Żelazo –  osłabiony efekt podawania żelaza u osób z jego niedoborem. Osłabiona skuteczność działania witaminy E.
  • Leki przeciwzakrzepowe – mogą wywołać krwawienie spontaniczne lub utajnione
  • Selen –  zwiększa skuteczność witaminy E.
  • Leki zobojętniające sok żołądkowy – zmniejszają wchłanianie witaminy E.
  • Aspiryna (długotrwałe stosowanie) – może zmniejszać krzepnięcie krwi i powodować nadmierne krwawienie
  • Sekwestranty kwasu żółciowego – zmniejszają wchłanianie witaminy E.
  • Alkohol – częste spożywanie powoduje zmniejszanie rezerw witaminy E w organizmie
  • Tytoń – obniża wchłanianie witaminy E wobec tego u palaczy należy czasami dodatkowo podawać witaminę E.

Objawy nadmiaru witaminy E w organizmie

Nadmiar witaminy E może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Duże dawki witaminy E powodują zmniejszanie rezerwy witaminy A w naszym organizmie. Stosowanie bardzo dużych dawek witaminy E powoduje: tendencję do krwawień, zaburzenia odporności, zaburzenia funkcji seksualnych, wzrost ryzyka tworzenia się zakrzepów oraz zaburza metabolizm hormonów przysadki, tarczycy, nadnerczy.

Ciekawostki związane z witaminą E

  • Jest składnikiem wielu kremów i maści (efekty działania nie są potwierdzone)
  • Witamina E powinna być zawsze zażywana o tej samej porze dnia
  • Mrożenie niszczy witaminę E
  • Wysoka temperatura niszczy witaminę E (unikaj długotrwałego smażenia produktów bogatych w witaminę E)
  • Jest koenzymem wielu reakcji chemicznych

Preparaty na rynku polskim zawierające witaminę E (Tokoferol)

Poniżej prezentujemy listę preparatów/suplementów zawierających witaminę E:

  • Tokovit E 400 natural (kapsułki elastyczne)
  • Tokovit E 200 natural (kapsułki elastyczne)
  • Tokovit E 100 natural (kapsułki elastyczne)
  • Tokovit E 100 (kapsułki miękkie)
  • Tokovit E 200 (kapsułki miękkie)
  • Tokovit E 400 (kapsułki miękkie)
  • Vitagal Witamina E (kapsułki miękkie)
  • Vitaminum E 400 mg Hasco (kapsułki miękkie)
  • Vitaminum E Hasco (kapsułki miękkie)
  • Vitaminum E Hasco (krople doustne, roztwór)
  • Vitaminum E Medana (płyn doustny)
  • Vitaminum E Medana (kapsułki elastyczne)
  • Vitaminum E Omega Pharma (kapsułki miękkie)
  • Vitaminum E Synteza (kapsułki twarde)