Zaktualizowano: 24 października.2022 r.
Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina, która jest niezbędna do pracy innych enzymów oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pirydoksyna jest istotna w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Nasz organizm nie może wytwarzać naturalnie witaminy B6 dlatego należy ją przyjmować poprzez suplementy diety lub wzbogacając swoją dietę o produkty zwierające naturalne źródła witaminy B6.
Witamina B6 – za co odpowiada?
Witamina B6 inaczej pirodyksyna jest potrzebna naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, co ciekawe witamina ta bierze udział w ponad 100 reakcjach enzymatycznych. Jest istotna w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, umożliwia reakcję przekształcania tryptofanu ( Trp) do niacyny lub serotoniny. Najważniejsze właściwości witaminy B6 to:
- udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów
- udział w wytwarzaniu energii
- zapewnienie prawidłowej funkcji naszego mózgu
- współuczestniczenie w procesie utrzymania równowagi płynów wewnątrzustrojowych
- udział w regulacji wydzielania płynów
- łagodzenie objawów stresu
- zapobieganie wystąpieniu niektórych postaci anemii
- pomoc w leczeniu nudności podczas ciąży
- zapobieganie niedrożności tętnic i minimalizacja ryzyka chorób serca
Produkty zawierające witaminę B6
Witamina B6 znajduje się w wielu produktach spożywczych. Sprawdź najlepsze źródła produktów spożywczych, które są boga w witaminę B6:
- ryby
- wątroba wołowa
- ziemniaki
- avocado
- banany
- otręby
- marchewka
- bataty
- mąka
- orzechy laskowe
- soczewica
- pierś z indyka
- ryż
- krewetki
- słonecznik
- fasola
- pszenica
- rodzynki
- pierś z kurczaka
Skutki niedoboru witaminy B6
Niedobór witaminy B6 (pirydoksyna) występują bardzo rzadko, może dotyczyć przyjmujących niektóre leki i może prowadzić do wystąpienia następujących objawów:
- osłabienie układu odpornościowego
- dezorientacja
- pęknięcia w kącikach ust (zajady)
- depresja
- bezsenność
- zaburzenia koordynacji ruchowej
- przebarwienia na języku
- anemia
- obecność kamieni nerkowych
- nagłe skurcze mięśni
W przypadku niemowląt niedobór witaminy B6 powoduje drażliwość, nadmiernie ostry słuch i napady drgawkowe, w przypadku osób z łagodnym niedoborem objawy mogą nie występować przez miesiące a nawet lata.
Niedobór witaminy B6 może być spowodowany przez upośledzone wchłanianie występujące w takich chorobach jak: celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Kto wymaga dodatkowego przyjmowania witaminy B6?
Dodatkowe uzupełnienie witaminy B6 w diecie lub poprzez suplementację jest wskazana u:
- osób z niedoborem wywołanym przez źle zbilansowaną dietę, która jest uboga w produkty zawierającą odpowiednie ilości witaminy B6
- osób starszych, kobieta w ciąży oraz kobiet karmiących
- osób chorujących na przewlekłe wyniszczające choroby
- kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne
- osób uzależnionych od alkoholu
- osób z zaburzeniami czynności nerek
- osób z zaburzeniami autoimmunologicznymi
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B6
W zależności od wieku i płci powinno się przyjmować witaminę B6 w następujących ilościach w diecie lub poprzez dodatkową suplementację w ciągu doby:
Niemowlęta
• od 0 do 6 miesięcy – 0,1 mg
• od 6 miesięcy do 1 roku – 0,4 mg
Dzieci
• od 1 roku życia do 3 lat – 0,5 mg
• od 4 lat do 6 lat – 0,6 mg
• od 7 lat do 9 lat – 1 mg
Chłopcy
• od 10 do 12 lat – 1,2 mg
• od 13 do 15 lat – 1,3 mg
• od 16 do 18 lat – 1,3 mg
Dziewczęta
• od 10 do 12 lat – 1,2 mg
• od 13 do 15 lat – 1,2 mg
• od 16 do 18 lat – 1,2 mg
Kobiety
• od 19 do 30 lat – 1,3 mg
• od 31 do 50 lat – 1,3 mg
• od 51 do 65 lat – 1,5 mg
• od 66 do 75 lat – 1,5 mg
• > 75 lat – 1,5 mg
ciąża
• – 1,9 mg
laktacja
• – 2,0 mg
Mężczyźni
• od 19 do 30 lat – 1,3 mg
• od 31 do 50 lat – 1,3 mg
• od 51 do 65 lat – 1,3 mg
• od 66 do 75 lat – 1,7 mg
• > 75 lat – 1,7 mg
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017
Przeciwwskazania do stosowania witaminy B6
Witaminy B6 nie powinny stosować osoby mające na tą witaminę uczulenie. Przyjmowanie preparatów lub suplementów z witaminą B6 powinny skonsultować osoby mające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, osoby chorujące na wątrobę, osoby chorujące na chorobę Parkinsona lub mające nadczynność tarczycy. Warto pamiętać o tym aby w ciąży nie stosować dużych dawek a w przypadku karmienia piersią pamiętać, że duże dawki witaminy B6 mogą wywoływać skutki uboczne u niemowlaka.
Nadmiar witaminy B6 w organizmie
Wysokie spożycie witaminy B6 w naszej diecie z żywności nie powoduje szkodliwego działania w naszym organizmie. Przyjmowanie witaminy B6 w dawkach 500mg/dobę poprzez suplementy diety w dłuższym okresie czasu może powodować ciężką i postępującą neuropatię czuciową, charakteryzującą się ataksją (utrata kontroli ruchów ciała). Objawy ustępują, gdy osoba przerwie stosowanie suplementów z witaminą B6.
Interakcje witaminy B6 z niektórymi lekami i substancjami
Witamina B6 może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, poniżej prezentujemy kilka przykładów:
- lewodopa (lek stosowany w chorobie Parkinsona, stosowanie wysokich dawek witaminy B6 może obniżać działanie lewodopy.)
- doustne środki antykoncepcyjne (zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6, może ujawnić się depresja)
- Hydralazyna, izoniazyd, cykloseryna i penicylina (leki te powodują zwiększone wydalanie pirodyksyny. W przypadku przyjmowania tych leków może zaistnieć konieczność dodatkowego przyjmowania witaminy B6)
- Leki przeciwpadaczkowe (duże dawki witaminy B6 przyspieszają metabolizm niektórych leków przeciwpadaczkowych)
- Tytoń (palenie tytoniu obniża wchłanianie witaminy B6)
Warto wiedzieć o witaminie B6
W przypadku witaminy B6 unikaj gotowania w dużej ilości wody potraw będących naturalnym źródłem witaminy B6, mrożenie produktów żywnościowych powoduje utratę witaminy B6 na poziomie 30-56%.
Preparaty na rynku polskim zawierające pirydoksynę
- Vitaminum B6 Polfarmex (tabletki)
- Vitaminum B6 TEVA (tabletki)
- Witamina B6 APTEO (tabletki)
Doktor nauk medycznych, absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na
kierunku analityka medyczna (medycyna laboratoryjna). Aktualnie związana z Kliniką Hematologii i
Transplantacji Szpiku Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego, gdzie pracuje na stanowisku młodszego
asystenta, na co dzień zajmując się diagnostyką genetyczną pacjentów z chorobami
hematologicznymi. Aktywny uczestnik wielu konferencji naukowych oraz autor licznych publikacji
naukowych, również tych o zasięgu międzynarodowym. Laureatka „Diamentowego Grantu”
przyznanego przez Ministerstwo Nauki oraz Szkolnictwa Wyższego, w ramach, którego zrealizowała
swoją pracę doktorską na Wydziale Lekarskim (Katedra Medycyny Sądowej) Uniwersytetu
Medycznego we Wrocławiu. Wolne chwile spędza aktywnie, na rowerze bądź boisku do squasha.
Medycyna to nie tylko praca, ale również pasja, dlatego wciąż poszerzam swoją wiedzę, uczestnicząc
w różnych szkoleniach. Wiedza przekazywana za pośrednictwem Naszego serwisu ma przybliżyć
medycynę każdemu pacjentowi i pozwolić odpowiedzieć na nurtujące pytania.
Jeśli mają Państwo pytania, bądź interesuje Was dany temat, zapraszam do kontaktu mailowego.